Enemmistö taloyhtiöistä nostanut hoitovastiketta tänä vuonna

Yleinen

Selkeä enemmistö taloyhtiöistä on joutunut korottamaan hoitovastiketta vuoden 2023 aikana. Nousu on ollut kerrostaloissa keskimäärin 9,3 prosenttia ja rivitaloissa 6,4 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton taloyhtiöiden hallitusten jäsenille tarkoitetusta kyselystä, johon tuli noin 3 500 vastausta. Kysely tehtiin elokuussa.

Kerrostaloissa vastikkeita on nostettu koko maassa kohtalaisen tasaisesti. Pohjois-Suomessa 72,4 prosenttia taloyhtiöistä on nostanut vastikkeita. Pienin määrä on Itä-Suomessa, mutta sielläkin asumisen hoitokulut ovat nousseet 61,6 prosentissa taloyhtiöistä.

Kerrostaloissa keskimääräinen hoitovastike on edelleen edullisin Pohjois-Suomessa ja kallein pääkaupunkiseudulla. Pohjois-Suomessa keskimääräinen hoitovastike on 3,76 euroa neliömetriä kohti kuukaudessa. Niukasti alle neljän euron ovat vastikkeet Länsi-Suomessa. Itä-Suomessa keskimääräinen summa on 4,25, muualla Etelä-Suomessa 4,46 ja pääkaupunkiseudulla 4,99 euroa neliötä kohti kuukaudessa. Koko maassa keskimääräinen vastike on 4,46 euroa. Vuonna 2021 summa oli 3,93 euroa.

Kiinteistöliiton talous- ja rahoituskyselyn ja maaliskuisen vastikekyselyn mukaan joka neljännellä taloyhtiöllä ei ole lainkaan velkaa. Kerrostaloissa osuus on 17 prosenttia. Alle 100 000 euron velka on 30 prosentilla taloyhtiöistä. Yli miljoonan euron velka on 11 prosentilla taloyhtiöistä. Joka sadannen taloyhtiön velka on yli 5 miljoonaa euroa.

Taloyhtiöillä ei ole juuri vaikeuksia saada lainaa. Kyselyssä 93 prosenttia taloyhtiöiden edustajista kertoi, ettei ongelmia ole ollut. Vastaajista 5 prosentin mukaan vaikeuksia on ollut.

Kolmasosa ennakkovarautunut

Taloyhtiöiden ennakkovarautumisessa ei ole juuri tapahtunut muutoksia kahdessa vuodessa. Vain kolmasosa on varautunut tulevaisuuden haasteisiin. Vastaajista kuitenkin 72 prosenttia sanoo, että varautumiseen olisi syytä. Yhtä monessa taloyhtiössä asiasta on keskusteltu. Pohjois-Suomessa 44 prosenttia taloyhtiöistä on varautunut ennakkoon. Pieni osuus on pääkaupunkiseudulla, jossa joka neljäs taloyhtiö on varautunut.

Kyselyssä selvitettiin myös osakkaiden maksuvaikeuksia. Suuressa enemmistössä ei ongelmia ole ollut – näin vastasi 75 prosenttia taloyhtiöiden edustajista. Ongelmia on ollut 8,5 prosentissa yhtiöistä. Tietoa ei ollut 16,5 prosentilla. Vaikeuksia on ollut eniten 2020-luvulla valmistuneissa taloissa, lähes joka viidennessä. Vastikerästejä ei ollut lainkaan 61,6 prosentissa taloyhtiöistä. Alle 1 000 euron rästejä oli 23,8 prosentissa.

Kyselyyn tuli 3 155 vastusta taloyhtiöiden hallituksen jäseniltä. Vastauksia tuli myös yli 250 isännöitsijältä. Keskeiset tulokset löytyvät tästä linkistä.