Kiinteistöliiton selvitys: Taloyhtiöiden kulut nousseet lähes 3 prosenttia

Yleinen

Kiinteistöliiton vuosittaisen Indeksitalo-selvityksen mukaan taloyhtiöiden kiinteistökustannukset ovat nousseet vuodessa keskimäärin 2,9 prosenttia. Jos sähköenergiaa ei oteta huomioon, nousu oli peräti 7,1 prosenttia. Nousua on kaikissa vertailuerissä kiinteistösähköä lukuun ottamatta.

Kiinteistöliitto on tehnyt selvityksen vuodesta 2001 lähtien. Siinä on vakiomuotoinen ns. indeksitalo. Indeksitalo on kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla sijaitseva 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, jossa on 40 asuntoa. Talon veden ja energian kulutukset sekä jäteastioiden määrä ja tyhjennysvälit ovat keskimääräisiä. Selvitys vertailee kuntakohtaisia kustannuksia suurimmissa kaupungeissa. Siinä käytetään voimassa olleita maksuperusteita ja hintoja.

Selvityksessä on mukana 59 kaupunkia ja kuntaa. Vertailukustannukset kattavat hieman yli puolet kerrostaloyhtiön hoitokuluista. Vertailussa eivät ole mukana esimerkiksi isännöinti ja kiinteistöpalvelut. Tiedot on kerätty elokuussa 2023.

Vertailuerissä suurin nousu oli kaukolämmön ja kiinteistöveron kustannuksissa, 9,4 prosenttia. Jätehuolto kallistui 5,9 ja veden hinta 4,2 prosenttia. Kiinteistösähkön vertailukustannus laski 24 prosenttia vuoden takaisesta.

Kuntien välillä on suuriakin eroja. Eniten kustannukset ovat nousseet Forssassa, Järvenpäässä, Tuusulassa ja Helsingissä, kaikissa yli 9 prosenttia. Kahdeksassa kaupungissa kokonaiskustannukset ilman sähköenergiaa nousivat alle 2 prosenttia, ja jos sähkö otetaan huomioon, kustannukset jopa laskivat. Nämä kunnat ovat Salo, Espoo, Pietarsaari, Varkaus, Kokkola, Rovaniemi, Kirkkonummi ja Lappeenranta.

Erot kasvavat kuntien välillä

Kuntien väliset erot ovat kasvaneet vuodesta 2022.

Kalleinta on Helsingissä. Siellä 90 neliön perheasunnossa kuluu kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin noin 4 280 euroa vuodessa. Halvinta on Kempeleessä, 2820 euroa.

Kiinteistöliitto muistuttaa, että sähkömarkkinoiden muutokset ovat olleet erittäin suuria Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Vuonna 2022 kiinteistösähkön hinta nousi 106 prosenttia, mutta vuoden 2023 alun jälkeen hinta tasoittui ja oli 34 prosenttia edellisvuotta alhaisempi. Siirron perusmaksu, verkkohinta ja perusmaksu nousivat hieman.

Jätehuollon kustannukset vaihtelivat eri kunnissa. Kolme kaupunkia laski ja 19 kaupunki nosti perusmaksua. Keskimäärin kulut nousivat 5,9 prosenttia.

Vesikustannus on noussut vuonna 2023 keskimäärin 4,2 prosenttia. Monessa kunnassa nousu on ollut yli 10 prosenttia.

Kaukolämmön keskihinta nousi 9,4 prosenttia. Joissain kaupungeissa nousua oli 25 prosenttia. Neljässä kaupungissa hinta laski.

Kunnat perivät kiinteistöveroa keskimäärin 9,4 prosenttia edellisvuotta enemmän. Nousu johtui pääosin kiinteistöveron verotusarvon lisäyksestä. Tontin kiinteistövero säilyi lähes ennallaan: kasvua oli 0,2 prosenttia.

Keskimäärin asuntoneliötä kohti maksetaan selvityksessä mukana olevia kuluja 3,23 euroa kuukaudessa. Edellisvuonna luku oli 3,14 euroa neliötä kohti. Helsinki on maan kallein kaupunki 3,96 eurollaan. Oulussa luku on 2,84 euroa neliötä kohti.